Open de link en geniet van de foto's

 https://photos.app.goo.gl/2B9QwvjRnbEAsA138

 
Tekst openingspraatje Jacqueline Seters 13.03.2016

Opening expositie Boekenweek 2016 Het Web

‘Was ich noch zu sagen hätte’ Wat ik jullie nog wil vertellen ….
De keuze voor het thema van de Boekenweek komt voort uit het feit dat Nederland en Vlaanderen gezamenlijk gastland zijn op de Boekenbeurs in Frankfurt. Er valt veel te praten, te lezen en te schrijven over ons buurland.
Duitsland, het land van Bach, Berlijn, grote schrijvers en dichters en van Bratwurst und Bier.
Natuurlijk ook van de Tweede Wereldoorlog met alle herinneringen en negatieve associaties.
In de expositie zien we Duitsland van allerlei verschillende kanten belicht....
Graag noem ik een aantal bekende Duitse Kunstenaars:
- Johann Wolfgang von Goethe: veelzijdig mens, wetenschapper, maar vooral bekend als grote dichter:
wie ken niet het gedicht over de Elfenkoning, de vader met het doodzieke kind .. “Der Erlkönig”: Wer reitet so spät durch Nacht und Wind, es ist der Vater mit seinem Kind.
Maar ook Toneelstukken als Faust zijn van zijn hand.
- Bertholt Brecht: de sterk politiek geëngageerde dichter en wereldverbeteraar, schrijver, Die Dreigroschenoper zal jullie wel bekend in de oren klinken
- Heinrich Böll: één van de belangrijkste Duitse schrijvers van na de tweede Wereldoorlog. ‘Der Zug war pünktlicht’, ‘Biljard um halb zehn’ en ‘Gruppenbild mit Dame’, zijn bekende romans van hem…

- Friedrich Schiller: toneelschrijver, filosoof en dichter, hij schreef al in 1793 vele brieven over de esthetische opvoeding van de mens.

Schiller zocht naar een theorie over de helende functie van kunst voor ons persoonlijke én maatschappelijke leven.
Politieke problemen zijn alleen op te lossen als ze worden benaderd via het probleem van de esthetiek, omdat alleen via schoonheid de vrijheid kan worden bereikt’, schrijft Schiller in één van de brieven.Volgens Schiller kan het ervaren van kunst een middel zijn voor verandering en vooruitgang. Deze ervaring verheft zich boven individuele meningen en de laatste mode.
Daarbij kent hij de kunstenaar een hogere roeping toe. De kunstenaar kan de wereld puur en mooi maken. Ook in tijden van decadentie zit de waarheid in de kunst, meent Schiller. De kunstenaar is in zijn ogen geen prediker, maar moet een stille invloed uitoefenen. Hij moet mensen, hun verlangens en hun karakter langzaam veranderen.
- Duitsland is ook het land van Reinhard Mey:
Reinhard Mey zingt vooral in het Duits, maar ook wel in het Frans en incidenteel in het Nederlands. Vooral liedjes waarbij de tekst een belangrijke rol speelt. Over alledaagse dingen, met een diepzinnige kern en een prachtigegoed lopende tekst.
Wie kent niet: ‘Als de dag van toen’; ‘Es gibt keine Maikäfer mehr’; ‘Ich wollte wie Orpheus singen’; ‘Mein testament’ en ‘Es gibt Tage, da wünscht ich war mein Hund…. Maar ook:
‘Gute Nacht Freunde’,  met de tekst: Was ich noch zu sagen hätte, dauert eine Zigarette.. und ein letztes Glas im stehn..' speciaal ingestudeerd voor deze gelegenheid door: Jolieke van Oschvorige exposities